Detector de minciuni pe telefonul mobil? Gluma sau pe bune?

Odata cu dezvoltarea pietei de smartphone si a specificatiilor hardware de top au apărut si aplicatii care acum 2-3 ani nu puteau fi rulate decat pe computerele personale. Este cunoscut analizorul de stress in voce care a fost folosit pentru stabilirea veridicitatii unor declaratii  – Truster Pro cu care s-a demonstrat falsitatea declaratiilor lui Bill Clinton referitor la relatiile nepotrivite avute cu Monica Lewinsky in biroul oval. Iată că a apărut un soft pe Android Market – Advanced Lie Detector – detector de minciuni pe telefonul mobil – care pretinde că folosind algoritmi dezvoltati de Nato poate stabili veridicitatea afirmatiilor inregistrate in sistem. Am analizat rezultatele produse de acest software. Nu numai că nu prezintă nici cel mai mic semn de incredere in rezultatele produse – mai mult produce niste rezultate care nu pot fi intelese nici măcar de un expert in detectia comportamentului simulat.

Advanced Lie Detector

Trecem si la analiza unei aplicatii care ruleaza pe Iphone descarcata de pe AppStore. Chiar autorul spune ca aplicatia functioneaza ca instrument de distractie fara rezultate valide in ceea ce priveste detectia minciunii. Principii asemănătoare cu ale aplicatiei de pe Android – rezultate la fel de dezamăgitoare.

Detector de minciuni pe Iphone

Concluzia noastră: detectia minciunii prin tehnica analizei stresului in voce ramane deocamdata apanajul serviciilor secrete si poate fi facuta numai prin complexa analiza a unor cantitati imense de date strict de catre experti.

Autor: Sorin Savu – expert poligraf.« (Previous News)